Spolno prenosive bolesti kod žena

Za početak navedimo nekoliko činjenica o spolno prenosivim bolestima

– SPB (spolno prenosiva bolest) je prijenos infekcije s jedne na drugu osobu tijekom bilo kakve vrste seksualnog kontakta
– Veliki broj SPB ne izaziva nikakve simptome kod žena
– Uobičajene SPB kod žena su; klamidija, gonoreja, HPV i genitalni herpes
– tretman antibioticima može izliječiti neke SPB poput klamidije, sifilisa i gonoreje
– za neke SPB poput HIV-a, kroničnog hepatitisa B nema lijeka, no postoje lijekovi koji pomažu u ublažavanju simptoma bolesti
– komplikacije kod spolno prenosivih bolesti nastaju ovisno o vrsti bolesti, najčešće su upaljenje pelvisa i neplodnost
– kondomi nas mogu zaštiti od nekih spolnih bolesti no ne od svih

Što su to spolno prenosive bolesti (SPB)?

Spolno prenosive bolesti su infekcije koje se mogu prenijeti s jedne osobe na drugu tokom bilo kakve vrste seksualnog kontakta. Spolno prenosive bolesti nekad se nazivaju i spolno prenosive infekcije budući da one uključuju prijenos mirko organizma koji izaziva infekcije s jedne osobe na drugu tijekom seksualnih aktivnosti. Potrebno je razumjeti da seksualne aktivnosti nisu samo klasični vaginalni ili analni spolni odnos već da u to spadaju; “bezazleni” francuski poljupci, bilo kakav oralno genitalni kontakt, korištenje seksualnih pomagala poput vibratora. SPB su oko nas već vjerojatno tisućama godina, no najteža od svih SPB AIDS je otkriven tek 1984 godine.

Veliki broj spolno prenosivih bolesti je izlječiv. No HIV, HPV, hepatitis B i hepatitis C za sada nisu izlječivi. Na popis SPB koje se ne mogu liječiti vraća se čak i gonoreja budući da je postala imuna na većinu klasičnih antibiotika. Veliki broj SPB-ti je prisutan i širi se od strane ljudi koji uopće nemaju simptome. Iz tih je razloga najbolji način za borbu protiv spolno prenosivih bolesti širenje svijesti i prevencija.

male-and-femaleNajčešće spolno prenosive bolesti kod žena

Gonoreja – je bakterijska infekcija koju izaziva organizam Neisseria gonorrheae tijekom seksualnog kontakta. Gonoreja je jedna od najstarijih poznatih spolno prenosivih bolesti u žena. Pretpostavlja se da gonoreju trenutni ima više od milijun žena. Kod zaraženih gonorejom će se često naći veliki broj žena koje uz gonoreju imaju i klamidiju.

Suprotno uobičajenim vjerovanjima gonoreju ne možete dobiti do sjedenja na zahodskoj dasci i primanja za vrata WC-a. Bakterija koja izaziva gonoreju traži točno određene uvjete za razmnožavanje. Ne može živjeti van tijela duže od par minuta. Gonoreja također ne može živjeti na koži dlanova, ruku ili nogu. Preživljava samo na vlažnim mjestima unutar tijela a najčešće se nalazi unutar vagine. Može se naseliti i u cijev, iz koje se urin cijedi u mjehur. Gonoreja se može naći i na stražnjem dijelu grla gdje dolazi nakon vaginalno oralno analnog seksualnog kontakta.

Klamidija – Chlamydia trachomatis je bakterija koja izaziva sličnu infekciju kao i gonoreja ali i slične simptome. Prilično je uobičajena i godišnje se klamidijom zarazi oko 4 milijuna žena. Poput gonoreje, klamidija je bakterija koju možemo naći u cerviksu, uretri a može živjeti u u grlu i anusu.

Većina žena sa klamidijom nema nikakve simptome. Najuobičajeniji simptom klamidije je cervicitis (upala cerviksa). Iako pola žena zaraženih tom vrstom infekcije nema nikakvih simptoma kod druge polovice najčešće se javljaju vaginalni i abdominalni bolovi.

Sifilis – je stoljećima stara spolno prenosiva bolest. Izaziva ju bakterijski organizam zvan Spirochete. Znanstveno ime organizma je Treponema pallidum. Spiroceta izgledom podsjeća na crva, spiralno oblikovan ovaj organizam se užurbano kreće kada ga povećamo kroz mikroskop. Uključujući i latentnu (neaktivnu) fazu postoje tri faze sifilisa. Formiranje ulcera (chancre) je prava faza. Razvija se tijekom 10-90 dana od infekcije. U prosjeku je potrebno oko 21 dan za uočavanje prvih vidljivih simptoma.

Genitalni herpes, poznatiji kao “herpes” je virusna infekcija od strane herpes simplex virusa (HSV) do koje dolazi tokom kontakta sa osobama koje imaju zaražena usta ili vaginu. Jednom kada uđe u tijelo virus putuje ka leđnoj moždini gdje se trajno nastanjuje.

HPV – postoji više od 40 tipova HPVa, izazivaju genitalne prištiće poznate pod imenom condylomata acuminata. mogu zaraziti genitalni trak i žena i muškaraca. HPV se primarno prenosi putem spolnog odnosa. Već dugo se zna da je HPV infekcija uzročnik mnogih vrsta raka, kako kod žena (rak maternice) tako i kod muškaraca (rak penisa).

Advertisements