Infekcija urinarnog trakta – sustava

Što je infekcija urinarnog trakta?

Statistički gledano, oko 40% ženskog stanovništva imalo je ili će dobiti infekciju urinarnog trakta u nekom periodu svog života, dok kod muškaraca svega 12%. Do urinarne infekcije dolazi kada klice zaraze sustav koji izbacuje urin iz tijela, bubrege, mjehur i cijevi koje ih povezuju.

Najvažnije je na vrijeme (na početku infekcije) početi liječiti infekciju, jer kada se infekcija proširi na bubrege vjerojatno će uzorkovati ozbiljne bolesti. Infekcije mokraćnog sustava su infekcije struktura kroz koje urin prolazi prije no što ih tijelo eliminira tj. izbaci.

Bubrezi i njihova funkcija – infekcija

bubreg infekcijaBubrezi imaju nekoliko važnih funkcija u tijelu, osim što su zaduženi za uklanjanje otpada i viška vode iz krvi a te funkcije su važne u regulaciji krvnog tlaka. Osjetljivost bubrega na promjene razine šećera u krvi i krvnog tlaka te elektrolita. Mokraćne cijevi (uretre) vrše drenažu urina iz svakog bubrega u mjehur.

Mjehur je mali organ koji prikuplja i pohranjuje urin u tijelu. Uretra je mala cijev koja spaja mjehur s vanjskom stranom tijela. Mišić sfinkter (mokraćni mišić) nalazi se na spoju mjehura i uretre koji se mora opustiti u isto vrijeme kada i mjehur kako bi se urin izbacio.

Bilo koji od ovih dijelova može se inficirati, no ako se infekcija nalazi u višem dijelu urinarnog sustava tada je problem ozbiljniji.

Koga pogađaju urinarne infekcije

Urinarne infekcije više pogađaju odrasle dok je kod djece slučaj oko 1%-2% infekcije. Nažalost urinarna infekcija kod djece uglavnom je mnogo ozbiljnija nego kod odraslih. Urinarna infekcija kod djece više pogađa djevojčice nego dječake, a to se događa zbog anatomske razlike među spolovima, kod ženke djece su uretre kraće nego kod muškaraca pa se pretpostavlja da je to jedan od glavnih razloga.

Što uzrokuje urinarnu infekciju?

Kada govorimo o uzrocima infekcije urinarnog trakta, čak u 90% slučajeva uzrok je bakterija Escherichia coli. Bakterije Escherichia coli žive u crijevima i oko anusa.

Često se bakterija prenosi do urinarnog trakta uslijed nepravilnog brisanja ili spolnim odnosom. Urin je sterilan (kod zdrave osobe) , a infekcija nastaje kada bakterije u mokraći počnu rasti.

Infekcija počinje na mjestu otvaranja uretre (mjesto na kojem urin izlazi) a kreće se prema gore u urinarnom traktu.  Pražnjenje mjehura, tj. mokrenje ispire bakterije iz uretre no ako je bakterija previše, uriniranje više ne mogu zaustaviti njihovo širenje.

Ako bakterije dođu do bubrega izazivaju pijelonefritis tj. infekciju bubrega, koje postaje vrlo ozbiljno stanje ako se ne liječi na vrijeme.

Tko ima povećan rizik od infekcije mokraćnog sustava?

Osobe koje imaju bubrežne kamence koji blokiraju urinarni trakt imaju veću mogućnost od upale tj. infekcije urinarnog trakta.

Ozljede leđne moždine koje uzrokuju nepotpuno pražnjenje mjehura također su podložnije infekciji urinarnog sustava.

Potisnuti imunološki sustav, osobe koje boluju od dijabetesa ili HIV/AIDS čak i osobe koje koriste lijekove tj. kemoterapiju također imaju povećan rizik od infekcije urinarnog trakta.

Seks je jedan od razloga jer može uvesti veći broj bakterija u mokraćni mjehur. Stoga je mokrenje nakon seksa odlično za smanjenje razvoja infekcije mokraćnog sustava.

Korištenje dijafragme (za kontrolu rađanja) također može dovesti do rizika od infekcije.

Povećana prostata (kod muškaraca) ili opstrukcija uretre može dovesti do nepotpunog pražnjenja mjehura što dovodi do rizika od infekcije mokraćnog sustava.

Za muškarce je manje vjerojatno da će razviti urinarnu infekciju jer se njihova mokraćna cijev (uretra) nalazi više u odnosu na žene

Također je zanimljiva činjenica da dojenje smanjuje rizik od infekcije mokraćnog sustava kod djece.

Advertisements

One thought on “Infekcija urinarnog trakta – sustava

  1. Pingback: Urinarna retencija – zadržavanje mokraće | Urolog Zagreb

Comments are closed.