Pušenje je možda povezano s rakom prostate

Iako je pušenje već poznato po tome da može izazivati više oblika i vrsta raka, do sada se nije nikada povezivalo pušenje s rakom prostate. Negativni utjecaji pušenja na zdravlje se još uvijek pojavljuju čak i iza deset godina nakon prestanka pušenja, tako da predlažemo da nikad nije pre kasno prestati pušiti. Veliki problem koji se ne mora primijetiti dok osoba puši, nego čak se javlja i nakon deset godina nakon prestanka pušenja je biokemijsko ponavljanje, ili mogućnost da čak i kad je osoba prestala pušiti ili već uspješno prošla tretmane zbog neke vrste raka prostate, da se to ponovi. Naravno ima jako puno smisla da ako već bolujete od neke vrste raka, ili u ovom slučaju raka prostate, da bi ste možda trebali prestati pušiti.

Sada po prvi put, internacionalno istraživanje je pokazalo dokaze o jasnoj poveznici. Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu European Urology pokazuje kako nakon uklanjanja žlijezda prostate zbog raka prostate, bivši pušači i pušači imaju puno veći rizik, štoviše, duplo veći rizik, od ponovnog pojavljivanja raka prostate. Potrebno je informirati sve ljude koji boluju od raka prostate o mogućim negativnim utjecajima pušenja i ima puno smisla da bi svi ogoljeni od raka prostate trebali prestati pušiti.

S time da negativni utjecaj se mogu pojaviti i nakon deset godina nakon prestanka pušenja, nikad nije pre kasno prestati pušiti, štoviše, čak i ako ste već oboljeli od raka prostate, dobra je ideja prestati pušiti.

Iako nije potpuno jasno je li pušenje stvarno povezano s razvojem raka prostate, čini se povezano po svim dosadašnjim istraživanjima, a i starija istraživanja pokazuju da postoji izravna asocijacija. Ono što je dokazano je da pušenje povećava šanse umiranja od raka prostate. Iako su mnoga pitanja o raku prostate i pušenju još neodgovorena, još uvijek se provode se istraživanja i testiranja kako bi se pronašli svi zadovoljavajući odgovori.