Rak prostate, kontrola i različitosti

Istraživači su otkrili da ako se loše ili neuspješno kontrolira lokalizirani rak prostate, može imati loše posljedice. Otkrivene su veze između pozitivnih rezultata biopsije poslije terapije radijacijom i kliničkih ishoda kod muškaraca s rakom prostate.

Rak prostate je nakon raka kože jedna od najčešćih vrsta raka koja se dijagnosticira među muškarcima. Istraživanja na skoro 2000 pacijenata koji su bili uključeni u sedmogodišnjem istraživanju između 1994. i 2001 je omogućila da usporedimo dugoročne posljedice i rezultate na pacijentima kojima je dijagnosticiran lokalizirani rak prostate i uspješno izliječen i pacijenata kod kojih je bolest ostala nakon liječenja.

Neuspjeh pri kontroliranju lokaliziranog raka prostate predviđa loše kliničke rezultate, te predviđaju se mogućnosti širenja raka dalje od prostate i povećavaju se šanse umiranja od raka prostate.

Također, znanstvenici i urolozi su otkrili da postoji pet različitih vrsta raka prostate i otkrili su kako ih razlikovati. To će omogućiti liječnicima pri liječenju raka prostate u budućnosti. Lakše će se otkriti koji tumori imaju veče šanse širiti se kroz tijelo i rasti.

To se može otkriti traženjem abnormalnih kromosoma te mjerenjem aktivnosti 100 različitih gena koji su povezani s bolestima kako bi razvrstali tumore u pet različitih tipova, svaki s karakterističnim genetskim otiskom. Ta analiza pomaže pri predviđanju koje vrste raka imaju veće šanse biti naj agresivnije.

Potrebno je potvrditi sva ova istraživanja zato što bi rezultati mogli jako promijeniti način na koji se liječe određeni slučajevi raka prostate i mogli bi doznati puno više stvari o ponašanju raka prostate, što bi nam naravno pomoglo pri pronalaženju novih načina liječenja. Ovo bi mogli pomoći pri liječenju muškaraca koji to stvarno trebaju i moglo bi spasiti mnogo života i povećati kvalitetu života tisućama muškaraca s rakom prostate.

Važno je uspješno i na vrijeme kontrolirati bilo kakav oblik raka prostate, zato što je prostata dio reproduktivnog sustava muškaraca i naravno može imati velike posljedice na života i zdravlje muškarca. Kada se pojave prvi simptomi raka prostate može biti prekasno, tako da predlažemo redovite kontrole kod urologa.